Strona główna  
   
  Historia szkoły  
   
  Dokumenty szkoły  
   
  Zasady rekrutacji  
   
  Profilaktyka  
   
  Nauczyciele  
   
  Samorząd Uczniowski  
   
  Rada Rodziców  
   
  Kierunki i wychowawcy klas  
   
  Kalendarz roku szkolnego  
   
  Kalendarz imprez i uroczystości  
   
  Olimpiady, konkursy, zawody  
   
  Koła zainteresowań  
   
  Absolwenci  
   
  Matura  
   
  Egzamin zawodowy  
   
  Osiągnięcia uczniów  
   
  Patronaty i współpraca  
   
  Udział szkoły w projektach  
   
  Współpraca z zagranicą  
   
  Europejskie projekty edukacyjne  
   
  Klub Europejski Douzelage  
   
  Wolontariat  
   
   
   
  Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  
   
  Gazeta szkolna "WIÓRY"  
   
  Super Klasa  
   
  Sport  
   
  Informacje dla rodziców  
   
  50 lat Liceum Ogólnokształcacego w Chojnie  
   
  Moodle  
   
   
 

ul. Dworcowa 3
74 - 500 Chojna

www.zsp1chojna.pl
zsp1chojna@o2.pl

tel./faks 091 414 20 29


 
 
PATRONATY - WSPÓŁPRACA
 
     
   
     
   
     
 
ZUT
 
     
   
     
 
 
     
     
 
 
     
     

 


     
 

Warsztaty kulinarne

 

      Dnia 27.08.2012 w ramach projektu „Rozmawiaj, tańcz, myśl- realizuj się!” finansowanego przez program „Młodzież w działaniu” oraz koordynowanego przez Klub Europejski Douzelage, odbyły się warsztaty kulinarne wraz z nauczycielkami z naszej szkoły: Panią I. Barylską, M. Zarzycką i J. Sumarą, na których z ich pomocą gotowaliśmy tradycyjne potrawy z Węgier, Rumunii i Polski.


O godzinie 9:30 rozpoczęły się pierwsze przygotowania. W szkolnej pracowni  gastronomicznej zostaliśmy pomieszani oraz podzieleni na grupy tak, aby każdy mógł przyrządzić inne danie. Każdy zespół otrzymując przepis na daną potrawę musiał policzyć kalorie, które są zawarte w produktach, a następnie przekształcić go w taki sposób, by zawierał ich mniej i był zdrowszy. Po zapoznaniu się z planem działania, żwawo zabraliśmy się do pracy. Krojąc warzywa, mięso, a także obierając ziemniaki i inne potrzebne nam składniki, prowadziliśmy z zaciekawieniem rozmowy na temat posiłków charakterystycznych dla danego kraju. Następnie przystąpiliśmy do konkretnych działań. Wszyscy byli chętni do pomocy oraz gotowania. Po około dwóch godzinach ciężkiej pracy nasi przyjaciele z Rumunii skończyli robić sałatkę z warzyw oraz naleśniki. Potem Węgrzy przygotowali paprykarz,         a także leczo, natomiast na polskim stole prezentowały się gołąbki oraz kotlety schabowe.

 


Po skończeniu gotowania zaczęliśmy przygotowywać salę aby była gotowa na kolację. Na  środku ustawiliśmy stół,  na którym poukładane zostały wszystkie potrawy wraz z ich opisem  i nazwą.
Około godziny 19 uczestnicy projektu wraz z  nauczycielami uroczyście zebrali się i przystąpili do spróbowania węgierskich, rumuńskich i polskich przysmaków. Sporządzone potrawy przypadły do gustu wszystkim uczestnikom kolacji. Każdy był pełen podziwu dla zaangażowania, jakie grupy włożyły w przygotowania. Po zakończeniu kolacji, z uśmiechem na twarzy udaliśmy się wspólnie na odpoczynek po ciężkiej, ale efektywnej pracy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LANGUAGE

Anglia Niemcy Węgry


LINKI

Centralna Komisja Egzaminacyjna

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna
w Poznaniu

Kuratorium Oświaty
w Szczecinie

Starostwo Powiatowe
w Gryfinie


Dziennik elektroniczny

 
 

GALERIA

 
     
 
 
     
     
   
     
   
     
   
     
 

 

 
 
Wszelkie Prawa Zastrzeżone 2007
ZSP Nr 1 w Chojnie